vrijdag 9 september 2011

Socks make us look smart.

Daaaaag vriendjes,

de week is hier behoorlijk voorbijgevlogen, maar bij deze hebben jullie dan ook recht op een geweldig uitgebreid verslag!
Deze week was onze eerste werkweek. Maandag was parentsdag waar we -logischerwijs- de ouders van de kindjes ontmoet hebben. Daar was niet zo veel aan, er werd vooral in 't Swahilis gepraat, waar ik nog steeds geen jota van versta! We mochten snel weer naar huis van James, de directeur.

Dinsdag was dan de eerste échte schooldag: het 1-septembergevoel was helemaal aanwezig, wat maar raar is aangezien 't al 5 september was. De kledingvoorschriften zijn hier redelijk strikt: geen blote armen en benen en geen diepe decolletées!


De bedoeling is dat we ons de komende anderhalve week verspreiden over de acht klassen om te observeren hoe het onderwijs in Kenia er aan toe gaat. Het systeem in Kenia is als volgt: 3 kleuterklassen en daarna 8 klassen primary school – lagere school, dus. Klas 1 tot 3 hebben een vaste teacher, van 4 tot 8 zijn er vooral vakleerkrachten. Ik koos voorlopig voor klas drie, zes en zeven. Wat hier enorm hard opvalt, althans voor Westerlingen zoals wij, is dat alles hier nogal traag gaat. 'Polé polé' betekent 'op het gemakske' en is iets wat hier enorm aanwezig is: er wordt hier traag gestapt, traag gepraat en dus ook traag geleerd. De lessen duren hier 35 minuten, wat op zich al veel te kort is om een opbouwende les te geven. Wat ook zo opvalt, en echt een beetje vreemd is, is dat kinderen hier ook maar weinig gemotiveerd worden om iets te ondernemen: wie geen oefeningen maakt, wordt daar niet op aangesproken en wie wil slapen, legt zijn hoofd gewoon neer. Als er dan toch een opmerking gemaakt wordt over het slapen, leggen die kinderen zich hier gewoon op de grond, zodat de teacher het niet zou zien.
Het interessante is wel dat kinderen hier enorm geboeid zijn door wat de leerkracht te zeggen heeft. De leerkracht van klas acht zei vandaag “The goal of going to school and the goal of your life is succeeding”, wat hier dan toch wel zeer ter harte genomen wordt: kinderen lijken in het onderwijs een kans op een beter leven te zien, wat toch wel zeer mooi en fascinerend is om te zien.

Op vrijdagnamiddag gaan alle klassen naar 'the beach', alwaar tijd en ruimte is om te zwemmen, te spelen, maar vooral niet te zonnen. Supergrappig, maar Kenianen leggen zich dus niet te “bruinen”, iedereen staat recht op het strand. Wij zaten met z'n drieën al snel in 't water (met de kleren aan), en hebben daar geweldig hoge golven getrotseerd. De andere leerkrachten bleven op het droge en dus liepen we op de terugweg maar een beetje te druipen, aangezien we geen verse kleren moesten meebrengen.


 

 Deze week was ook onze allereerste 'Laundry Day'. De dj's waren niet wat 't moest zijn, maar de pret was er niet minder om. Kleren wassen met lauw water, sunlight en een paar handen; tis nen keer iets anders. We zijn er helaas een beetje te laat aan begonnen, waardoor de was niet helemaal droog was en mijn kleren nu gewoon op een hoopje liggen te stinken. Ik probeer zondag nog een keer.

 

Vorige week zondag zijn we naar 'The forty thieves' gegaan, de meest idyllische plek waar ik mij ooit al bevonden heb. Ligzetels, uitzicht op het strand, een live-bandje dat zwoele muziek staat te maken en een cocktail in de hand. Serieus, meer hebde toch nie nodig op zondagnamiddag, eh?!



Ter afsluiting, nog enkele weetjes!
Wist je dat...
  • het toilet op school gewoon bestaat uit een putje in de grond? Een beetje franse-wc-stijl!




  • jongens en meisjes van de school apart moeten zwemmen in zee?
  • De kleutertjes hier een middagdutje doen op hun bank?


  • Alle kinderen het uniform van de school moeten dragen, behalve op vrijdag, dan doen ze hun turn-uniform aan?
  • Ik drie keer gewonnen heb bij risk, en dat ik daar een kinderchocolaatje voor gekregen heb?


  • Er in één van de handboeken staat dat je sokken moet dragen, omdat je dat er slimmer doet uitzien?

  • Ik al elke dag mail gekregen heb van mijn vrienden? DANKJULLIEWEL!
Tot snel!

Astrid! x


2 opmerkingen: